Składniki na 2 szklanki
- 1 szklanka tsampy
- truskawki
- banan
- łyżka nasion chia
- mleko / również roślinne
- miód / syrop daktylowy (lub inny – klonowy itp.) można dodać również zmielone orzechy / szczyptę cynamonu
Przygotowanie
W blenderze zmiksuj truskawki (około 1 szklanki) z odrobiną mleka (nie jest konieczne). Jeśli truskawki nie są zbyt słodkie, dodaj kawałek banana (lub dosłodź syropem z daktyli). Do zmiksowanej masy dodaj łyżkę nasion chia, wymieszaj i pozostaw na chwilę w lodówce, aby stwardniała.
Tsampu mieszamy z 1-2 łyżkami mleka, dodajemy odrobinę miodu/syropu z daktyli, a jeśli chcemy, możemy dodać również szczyptę cynamonu lub zmielonych orzechów. Gęstość kaszy tsampa powinna być podobna do gęstości warstwy truskawkowej (lub nieco gęstsza). Gęstość regulujemy, stopniowo dodając mleko.
Do przygotowanych szklanek nakładamy na przemian kaszę z tsampy i mieszankę truskawkową. Dekorujemy miętą.
Smacznego.

