Słodkie naleśniki z jabłkami i cynamonem

Składniki na około 6 naleśników

Ciasto naleśnikowe

  • 50 g tsampy
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • szczypta cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru kokosowego
  • 200 ml zimnej wody
  • olej do smażenia

Jabłka z cynamonemi

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła (oleju kokosowego w wersji wegańskiej)
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki wody do podlewania

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Powstanie rzadkie ciasto, które należy odstawić na 10 minut.
  2. Rozgrzaną patelnię z powłoką nieprzywierającą posmaruj niewielką ilością oleju i wylej na nią chochlę ciasta.
  3. Smaż na złoty kolor z obu stron. Z podanej ilości ciasta uzyskasz około 6 średniej wielkości naleśników.
  4. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne i pokroić je na plasterki. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym maśle lub oleju kokosowym. Pod koniec smażenia posypać cukrem kokosowym i cynamonem, lekko podlać wodą, delikatnie wymieszać i odparować wodę.
  5. Ułóż jabłka na naleśnikach, złóż je lub zwiń i polej sosem z pieczonych jabłek.

Smacznego.


Słodkie naleśniki z jabłkami i cynamonem