Składniki na około 6 naleśników
Ciasto naleśnikowe
- 50 g tsampy
- 50 g mąki z ciecierzycy
- szczypta cynamonu
- 1-2 łyżki cukru kokosowego
- 200 ml zimnej wody
- olej do smażenia
Jabłka z cynamonemi
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła (oleju kokosowego w wersji wegańskiej)
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki wody do podlewania
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Powstanie rzadkie ciasto, które należy odstawić na 10 minut.
- Rozgrzaną patelnię z powłoką nieprzywierającą posmaruj niewielką ilością oleju i wylej na nią chochlę ciasta.
- Smaż na złoty kolor z obu stron. Z podanej ilości ciasta uzyskasz około 6 średniej wielkości naleśników.
- Z jabłek wyciąć gniazda nasienne i pokroić je na plasterki. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym maśle lub oleju kokosowym. Pod koniec smażenia posypać cukrem kokosowym i cynamonem, lekko podlać wodą, delikatnie wymieszać i odparować wodę.
- Ułóż jabłka na naleśnikach, złóż je lub zwiń i polej sosem z pieczonych jabłek.
Smacznego.