Krakersy z nasionami

Składniki na około 20 krakersów

  • 50 g tsampy
  • 1 łyżka (ok. 5 g) psyllium
  • 2 łyżki złotych nasion lnu
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka łuskanych nasion konopi
  • 100 ml wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce i zagnieść spójne ciasto.

  1. Wszystkie składniki wymieszać w misce i zagnieść spójne ciasto.
  2. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o grubości około 3 mm.
  3. Nożem pokrój ciasto na kwadraty/prostokąty i przenieś je wraz z papierem do pieczenia na blachę.
  4. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Podczas pieczenia należy pilnować brzegów, aby nie zaczęły się zbytnio rumienić.
  5. Po upieczeniu pozostaw pokrojony placek do całkowitego ostygnięcia, a dopiero potem oddziel poszczególne kwadraty.
  6. Podawaj krakersy z dipami, pastami do smarowania lub z zupą.

Smacznego.


Krakersy z nasionami