Składniki na około 20 krakersów
- 50 g tsampy
- 1 łyżka (ok. 5 g) psyllium
- 2 łyżki złotych nasion lnu
- 1 łyżka nasion sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka łuskanych nasion konopi
- 100 ml wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce i zagnieść spójne ciasto.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce i zagnieść spójne ciasto.
- Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o grubości około 3 mm.
- Nożem pokrój ciasto na kwadraty/prostokąty i przenieś je wraz z papierem do pieczenia na blachę.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Podczas pieczenia należy pilnować brzegów, aby nie zaczęły się zbytnio rumienić.
- Po upieczeniu pozostaw pokrojony placek do całkowitego ostygnięcia, a dopiero potem oddziel poszczególne kwadraty.
- Podawaj krakersy z dipami, pastami do smarowania lub z zupą.
Smacznego.