Tsampa ule pszczele

Świąteczna klasyka wzbogacona o tsampę.

Składniki

  • 100 g tsampy
  • 100 g cukru pudru (aby uzyskać zdrowszą wersję, użyj miodu, stewii, syropu klonowego…)
  • 100 g pokruszonych orzechów
  • 1-2 białka
  • trochę dżemu do połączenia ciasta
  • trochę kakao dla uzyskania ciemniejszego koloru
  • 200 ml likieru czekoladowego
  • biszkopty

Przygotowanie

Wymieszaj tsampę, cukier (lub inny słodzik), orzechy, białka, marmoladę i kakao, aż powstanie ciasto, które nie może się kleić. Ciasto wciskamy do foremki w kształcie ulu, łyżeczką robimy otwór, do którego wlewamy odrobinę likieru, przyklejamy do biszkoptu i wyciągamy. Możemy udekorować masą do dekoracji pierników lub czekoladą. Odstawiamy do stwardnienia w lodówce.


Tsampa ule pszczele