RAW (niepieczona) roladka kokosowa

Składniki na jedną dużą roladę

Na ciasto:

  • 200 g daktyli lub pasty daktylowej
  • 100 g tsampy
  • szczypta mielonej cynamonu
  • 1 łyżka (ok. 10 g) złotych nasion lnu

Nadzienie kokosowe:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g tłustego mleka kokosowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g jasnego miodu lub płynnego słodzika

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj składniki ciasta na gładką masę, a następnie przełóż do miski.
  2. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody i wyrabiaj spójne, lekko lepkie ciasto.
  3. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5 mm i wytnij z niego prostokąt.
  4. Składniki na nadzienie wymieszaj w misce, a następnie równomiernie rozłóż na rozwałkowanym cieście.
  5. Za pomocą dolnego papieru do pieczenia ostrożnie zacznij zwijać ciasto od krótszego boku.
  6. Roladę należy pozostawić zawiniętą w papier do pieczenia i włożyć na godzinę do lodówki, aby stwardniała.
  7. Następnie pokrój ją na centymetrowe plasterki.

Smacznego.


Kulki kokosowe tsampa