Składniki na jedną dużą roladę
Na ciasto:
- 200 g daktyli lub pasty daktylowej
- 100 g tsampy
- szczypta mielonej cynamonu
- 1 łyżka (ok. 10 g) złotych nasion lnu
Nadzienie kokosowe:
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g tłustego mleka kokosowego
- 50 g oleju kokosowego
- 50 g jasnego miodu lub płynnego słodzika
Przygotowanie:
- Wymieszaj składniki ciasta na gładką masę, a następnie przełóż do miski.
- W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody i wyrabiaj spójne, lekko lepkie ciasto.
- Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5 mm i wytnij z niego prostokąt.
- Składniki na nadzienie wymieszaj w misce, a następnie równomiernie rozłóż na rozwałkowanym cieście.
- Za pomocą dolnego papieru do pieczenia ostrożnie zacznij zwijać ciasto od krótszego boku.
- Roladę należy pozostawić zawiniętą w papier do pieczenia i włożyć na godzinę do lodówki, aby stwardniała.
- Następnie pokrój ją na centymetrowe plasterki.
Smacznego.