Ciasteczka lawendowe

Składniki

Około 34 sztuki o średnicy 2,5 cm.

  • 250 g tsampy
  • 70 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 100 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 1 jajko
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy (lub według uznania)

Przygotowanie

W misce wymieszaj tsampę, cukier i sól. Następnie dodaj jajka, masło, sok z cytryny i kwiaty lawendy. Najlepiej ręcznie wymieszaj wszystko na gładkie ciasto. Odłamujemy kawałki ciasta, formujemy kulki i palcami tworzymy placki (można też rozwałkować ciasto i wyciąć okrągłe ciasteczka). Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 150 stopni C przez około 15 minut (pilnujemy, aby się nie przypaliły).

Smacznego.


Ciasteczka lawendowe